Šta treba znati prilikom kupovine polovnog automobila

Pitanja prilikom kupovine polovnog automobila

Ukoliko ste odlučili da kupite polovno vozilo, vrlo je važno i od koga ga kupujete. Mada, znam slučajeve kada su automobili kupljeni po preporuci, pa se ispostavilo da je taj auto bio ukraden. Zato je vrlo važno biti posebno obazriv prilikom kupovine polovnog automobila. U principu, kada kupujete auto od ovlašćenog dilera ili u direktno u predstavništvu, sve je mnogo lakše, jer postoji manja šansa da budete prevareni.

Međutim, kada kupujete auto od nekoga koga ne poznajete, preko oglasa na primer vrlo je važno da budete posebno obazrivi. Tako možete sprečiti sve moguće neprijatnosti.

Evo nekih pitanja na koja bi trebalo da potražite odgovor od potencijalnog prodavca, a ako vam je lakše odgovore možete i zapisivati, pa kasnije uporediti sve. Tako ćete steći mnogo jasniju i kompletniju sliku o svim automobilima o čijoj kupovini razmišljate.

Podaci o vlasniku

Iako niste ovlašćeno lice imate pravo da zatražite Saobraćajnu dozvolu. Iz ovog dokumenta možete videti sve podatke o vozilu i njegovom vlasniku. Ako vam se učini da možete imati poverenja u vlasnika, ne morate mu tražiti i ličnu kartu kako biste uporedili podatke. Samo imajte na umu da možete naići i na prilično neprijatnu osobu koja vam neće dati da vidite Saobraćajnu dozvolu ili Ličnu kartu.

Cena

Kada pregovarate o ceni vrlo je važna formulacija pitanja. Najpreporučljivije je pitati: „Koliko tražiš za vozilo?“ Sama formulacija pitanja je jako važna, jer termini koji se koriste prodavcu jasno daju do znanja da ima mesta za pregovaranje oko cene. I čim dobijete željenu informaciju, ne zaboravite da je zabeležite, kako biste imali jasniji uvid kada budete sređivali utiske oko svih vozila koja ste pogledali.

Pređena kilometraža

Raspitajte se svakako o pređenoj kilometraži vozila. Takođe, ne zaboravite da se raspitate i o godištu, mada ste to mogli da vidite i u Saobraćajnoj dozvoli, ako ste imali priliku da je pogledate.
Pređena kilometraža umnogome zavisi i od starosti vozila i trebalo bi, otprilike da znate koliko možete da očekujete da bude pređena kilometraža.
Prosečna potrošnja je između 10 i 15 hiljada kilometara u toku godinu dana.

Servisna knjižica

Raspitajte se da li uz vozilo koje ste odlučili da kupite dobijate i Servisnu knjižicu. Tu ćete najbolje videti šta je sve rađeno na vozilu, koje vrste popravki.
Većina vlasnika vozila se neće setiti ni da pomene postojanje Servisne knjižice, vlasnici se u većini slučajeva neće ni setiti da vam pomenu njeno postojanje. Zato ne zaboravite da pitate i, naravno zabeležite sve obavljene servise, kako biste imali kompletniji uvid u popravke.

Potrošnja

Vrlo je važno da li auto ide na benzin, običan ili dizel ili plin. Svakako, šta god da koristi bilo bi dobro da se raspitate i o prosečnoj potrošnji.

Dodatne komponente

Da li u automobilu postoje: vazdušni jastuci, CD plejer, radio, klima uređaj i slične komponente. Od toga umnogome zavisi i cena vozila.

Garancija

Da li još uvek važi garancija nad vozilom je jedna od važnijih pitanja. Uz to, postoji mogućnost i da je vozilo pod takozvanom produženom garancijom. To su vrlo važna pitanja na koje svakako treba da dobijete odgovore, a uz to, ako jeste pod garancijom dobro se raspitajte šta podleže garanciji, a šta ne.

Proba i provera

Upitajte vlasnika da li postoji mogućnost da se odvezete vozilom do svog mehaničara, kako biste imali kompletnu sliku.

Svakako je bolje da automobil koji želite da kupite isproverava proffesionalac u koga imate poverenja, a tokom vožnje ćete proveriti da li vam vozilo odgovara ili ne.

Registracija i osiguranje

Do kada je vozilo registrovano, kao i koliko košta otprilike registracija za njega je vrlo bitno pitanje. Kada dobijete odgovor znaćete koji vas troškovi očekuju i kada.

I na kraju, najvažnije je kakav utisak ste vi stekli prilikom razgovora sa vlasnikom. A nemojte da vam bude neprijatno da postavljate pitanja, jer dok ne pitate nećete saznati ništa. Zato je vrlo važno da budete iskreni i neposredni u komunikaciji i sigurno ćete dobiti odgovore na sva pitanja koja su vam potrebna da biste odlučili da li je to pravi automobil za vas.